Искра Михайлова съобщи, че ПГ на Възраждане“ е внесла за разглеждане

...
Искра Михайлова съобщи, че ПГ на Възраждане“ е внесла за разглеждане
Коментари Харесай

„Възраждане“ предупреди за заплаха за българската сигурност - Топ новини

Искра Михайлова съобщи, че ПГ на „ Възраждане “ е внесла за разглеждане план за решение за правенето на нов План за възобновяване и резистентност. По думите ѝ в настоящия си вид той е „ опасност за българската сигурност “, съобщи Новини.бг.

Искането им е парламентът да задължи Министерски съвет да направи промени. „ Настояваме в новия проект да отпаднат всички текстове, свързани с либерализацията на пазара за битови консуматори и това, което през вчерашния ден няколко часа се дискутира в пленарна зала във връзка с намаляването на потенциала на въглищните мощности, които имаме все още. Трябва да отпаднат заложените проекти за пазаруване на акумулатори и голямата сума, която е за изследвания за геотермална сила “, изясни Михайлова.

Тя предизвести, че с този План за резистентност страната ни ще се трансформира от експортьор във вносител на електрическа енергия. „ На кантара на здравия разсъдък би трябвало да сложим едни пари, които биха пристигнали подготвени. За да получим парите по ПВУ, първо би трябвало да бъдем изрядни в документите, в законопроектите, които би трябвало да бъдат напълно признати в Народното събрание. И това слага в риск това какво тъкмо ще усвоим. От другата страна, макар че този План за възобновяване и резистентност подчертава върху Коронавирус рецесията, 59% от него се занимава със закриването на производството ни на сила. В момента България е един от огромните експортьори. Ако осъществим регламентите, заложени в Плана, от експортьор ще се превърнем във вносител “, отбеляза Искра Михайлова.

Тя напомни, че цената на ПВУ е 6,3 милиарда евро. „ Това е съблазнителна сума, само че на кантара на здравия разсъдък би трябвало да сложим нещо друго. Само за първото полугодие „ Марица Изток “ 2 генерира доход от 338,6 милиона лв.. Сметката е елементарна. Когато запазим нещо работещо, което генерира облаги за българската страна и е поръчител за енергийната ни самостоятелност, се ангажираме да закрием това, което дава сигурност за нашия пазар, консуматори и бизнес, с цел да вземем едни пари, които ще дойдат вкупом и държавното управление, което ще е на власт, ще реши по какъв начин да ги разпредели. Смятаме, че в този ПВУ няма нищо стабилно. Той е опасност за българската сигурност и би трябвало да бъде модифициран “, безапелационна е Михайлова.

От „ Възраждане “ са разтревожени и какво ще се случи с работните места в няколко български района. „ В Плана не е заложено какво вършим с към 20 000 индивида единствено в един от районите, които са директно заети, и 140 000, които са индиректно заети в тези производства “, уточни Михайлова.

Цончо Ганев съобщи, че в ПВУ ясно и тъкмо българското държавно управление е приело ангажимент за излизане на битовите консуматори на либерализирания пазар за електрическа енергия. Той добави, че това би довело до голям растеж на сметките. „ Съгласили са се да закрият ТЕЦ-овете на 40% до 3 години. Съгласили са се до 13 години да закрием ТЕЦ-овете ни на 100 %. Тази цена ще платим всички ние. След 3 години ще закрием ТЕЦ-овете. Това автоматизирано значи две неща: или режим на тока, или непосредствено внасяне на тока “, уточни Ганев.

„ Разчитаме на трезвата мисъл на този състав на Народното събрание. Би трябвало всяка партия да е патриотична и да изхожда от националните ползи. Задължително би трябвало да желаеме предоговаряне. Ако не получим поддръжка за този законопроект и в случай че не сложим като обвързване на настоящето държавно управление да предоговаря изискванията, това е еднакво на национално изменничество. Изправени сме пред действителна енергийна рецесия “, счита той.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР